3b204065e50d95b0375c52ac584f22f5a476c3ef.jpg

Succesverhaal derde werk-leerlijn Meander

WSP Parkstad heeft samen met Meander, naast twee eerdere werk-leerlijnen binnen de muren van Meander, nu ook een werk-leerlijn Hulp bij Huishouden opgestart die alleen gericht is op werk in de thuiszorg. De derde werk-leerlijn is  zo opgebouwd, dat je als nieuwe medewerker in drie maanden tijd kennis kunt maken met de thuiszorg. De eerste weken werk je vanuit een wijksteunpunt. Daarna werk je samen met een medewerker Hulp bij Huishouden en vervolgens ga je zelfstandig aan de slag. 

Edmée wilde altijd al de zorg in, maar als moeder van vier kinderen is dit er eerder niet van gekomen. Chantal droomde van een baan bij de kinderopvang, maar zonder diploma kon ze hier helaas niet starten. Gelukkig konden beide dames deelnemen aan de derde werk-leerlijn bij Meander. De mooiste kant aan het werken als hulp bij huishouden is volgens Edmée de dankbaarheid: “De cliënten kijken uit naar je komst, staan vaak al op het balkon naar je te zwaaien en laten merken dat ze het fijn vinden dat je er bent. Je bouwt echt een band op met je cliënten”. De doelgroep bevalt Edmée enorm: “Je kunt echt iets betekenen voor deze mensen. Je krijgt er heel veel waardering voor terug”.

“Je kunt echt iets betekenen voor deze mensen.
Je krijgt er heel veel waardering voor terug”

Chantal kan dit beamen maar vertelt ook over de andere kant: “Je ziet veel eenzaamheid bij de ouderen. De kinderen komen niet of nauwelijks op bezoek. Als ik dan naar huis ga aan het eind van de dag, denk ik nog vaak terug aan dat arme vrouwtje dat alleen thuis zit.” Ook Edmée kan hierover meepraten: “Er zijn cliënten die nog volop in het leven staan en anderen kunnen of willen bijna niks meer. Het is vaak confronterend om te zien hoe mensen oud moeten worden.” Chantal: “Het kostte in het begin moeite om deze gedachtes los te laten, maar gelukkig gaat het nu een stuk beter.”

“Als hulp bij huishouden draait het niet alleen om poetsen”, vertelt Hannie, interne jobcoach en begeleider van de Meander werk-leerlijn. Ze vervolgt: “Het is naast poetsen ook het signaleren, het stimuleren van de mensen om ze nog veel dingen zelf te laten doen en het geven van aandacht. De functie hulp bij huishouden valt echt onder de zorg”. Indien nodig heb je contact met andere hulpverleners, bijvoorbeeld de verzorging. Daarnaast bouw je een band op met de mensen. Chantal: “Voorheen was ik veel met mijn kind thuis, nu kom ik weer onder de mensen. Het contact met de mensen is heel fijn. Mijn sociale kring is weer gegroeid”.

“Het contact met de mensen is heel fijn.
Mijn sociale kring is weer gegroeid”.

Ook al is ze nog niet heel lang bezig als hulp bij huishouden, Edmée heeft nu al de ambitie om door te groeien: “Gelukkig zijn daar binnen Meander ook de mogelijkheden voor. Ik ga binnenkort een test doen en op basis daarvan kan gekeken worden welke kanten ik op kan. Misschien ga ik nog wel een opleiding doen”.

WSP Parkstad is het aanspreekpunt voor Meander als het gaat om de aanlevering van kandidaten voor de werk-leerlijn, of kandidaten met een doelgroepregistratie. Zo zijn Chantal en Edmée beiden via het UWV aangemeld voor de werk-leerlijn en zijn ze door WSP Parkstad geplaatst bij Meander.

De thuiszorg is geschikt voor mensen die goed alleen kunnen werken en is ideaal om te combineren met kinderen of hobby’s. Zo spenderen Chantal en Edmée ook na het werk nog veel tijd met hun kinderen, huisdieren en vrienden of familie.

 Ook zonder enige ervaring kun je deelnemen aan de werk-leerlijn. Lijkt het jou ook leuk om te werken in de thuiszorg maar weet je niet goed of het bij je past? Meld je dan bij jouw consulent van de gemeente/sociale dienst of het UWV en wie weet kun je meedoen met deze werk-leerlijn!

Op de foto:
V.l.n.r: Edmée van Tol, Hannie Vaessen, Chantal Routheut