b594e39cdfb2024c3999f11b1fe36054fffc56fe.jpg

Schrijven als vorm van therapie

Schrijven is niet weg te denken uit het leven van Saskia. Het begon op haar negende als een manier om het pestgedrag van klasgenoten van zich af te schrijven. Ze was onzeker en zocht een uitweg in het schrijven: “Alles wat ik toen schreef was negatief.” Gelukkig heeft Saskia door de jaren heen meer van zichzelf leren houden. Ze vertelt: “Mijn moeder zei op een gegeven moment dat ik er echt mee moest kappen. Ik durfde mezelf niet in de spiegel aan te kijken. Geloofde wat de pesters allemaal naar me riepen; dat ik dom en lelijk was.”

Er zijn een aantal dingen die Saskia geholpen hebben om te komen waar ze nu staat. Allereerst haar moeder: “Dat is echt mijn beste vriendin”, vertelt Saskia. Ze vervolgt: “Het schrijven heeft me ook geholpen. Als ik me ellendig voel dan schrijf ik, en ook als ik me goed voel schrijf ik. Vooral in de vorm van gedichten. Dat is echt mijn therapie geweest.” En tot slot heeft het werken bij Limburg Catering Saskia ook een stuk zelfverzekerder gemaakt. Dat kan leidinggevende Pascal Knarren maar al te goed bevestigen: “Ze kwam hier een paar jaar geleden binnen als een grijs muisje, kroop weg in een hoekje. Nu durft ze voor zichzelf op te komen en heeft ze zelfs de ambitie om kantineleidster te worden.”

“Saskia durft voor zichzelf op te komen en heeft
zelfs de ambitie om kantineleidster te worden.”

Normaal gesproken werkt Saskia in de kantine van Simrax, maar sinds maart dit jaar is de kantine gesloten vanwege het coronavirus. De eerste maand thuiszitten vond Saskia niet erg, maar nu heeft ze zoiets van: “Het mag wel weer”. Ze vertelt: “Gelukkig kan ik wel drie keer per week een paar uurtjes gaan om de snoep- en drankautomaten bij te vullen. De mensen daar vragen wanneer ik weer kom en hoe het met me gaat, dat is wel heel leuk.”

Saskia hoeft zich thuis in ieder geval niet te vervelen. Haar eerste boek is uitgebracht; een boek voor kinderen tussen de tien en twaalf jaar. Ze heeft alles zelf gedaan, van begin tot eind. Het schrijven, de vormgeving, illustraties en het drukken. “Ik ben heel perfectionistisch, geef liever niet te veel uit handen”, vertelt Saskia.  

Haar boek “Wonderwereld” gaat over een jongen die keihard moet werken in de bakkerij. Het idee kwam tot stand na een droom. Ze vertelt lachend: “Het klinkt misschien heel gek, ik droom de raarste dingen”. Maar haar jeugd blijft Saskia toch achtervolgen: “Ik heb geprobeerd er een boodschap in te verwerken: hoe moeilijk je het ook hebt, er is altijd een uitweg. Er is altijd wel iemand die je steunt, dat is mijn uitgangspunt en dat wil ik graag overbrengen.”

Het boek van Saskia is te bestellen via haar Facebook pagina “Saskia’s verhalen & gedichten site” (link) of door een e-mail te sturen naar: housensaskia@gmail.com