318bc90bd105f590e61bd0cc99ba3f4333f67c79.jpg

Marco heeft zijn droombaan gevonden bij Krijtland Wonen

Marco Biermans is wijkbeheerder bij Krijtland Wonen in Vaals. Hij vertelt: “Mijn rayon bestaat uit zeven flatgebouwen en één grote wijk met eengezinswoningen. Ik loop door de wijk en de flatgebouwen om te controleren of alles in orde is. Ik kijk of alle huurders zich aan de huisregels houden en alles netjes is. Ik spreek de mensen aan als er iets niet goed is. Daarnaast ben ik ook telefonisch bereikbaar voor de verhuurders, mocht er iets aan de hand zijn.”

Het contact met de mensen vindt Marco het leukst: “Ik probeer mensen te helpen, klachten op te lossen, soms wat opknappen (lampjes ophangen) en natuurlijk een babbeltje maken. Ik ben het gezicht van de buurt.” Maar het werk kent uiteraard ook mindere kanten: “Soms heb je huurders waar je achteraan moet blijven lopen omdat ze zich niet aan de regels houden. Hangjeugd in het gebouw, hondenpoep in de lift of afval op plekken waar het niet hoort zie ik vaak.”

Hiervoor heeft Marco vijf jaar lang bij Weller gewerkt in een vergelijkbare functie. Hij was bij Weller gedetacheerd vanuit WSP Parkstad. Bij Krijtland Wonen is Marco in dienst getreden in het kader van Begeleid Werken. Hiermee kwam er na 28 jaar een einde aan zijn dienstverband bij WSP Parkstad. Deze overstap was een hele bewuste keuze vertelt Marco: “Ik kwam geen stap meer vooruit. Ik wilde graag een opleiding doen. Ik heb rond de tafel gezeten met mijn jobcoach Henk van Bijnen om te kijken wat ik wilde gaan doen. Ik dacht zelfs aan emigreren!”

V.l.n.r.: Peter Peels (jobcoach), Marco Biermans, Henk van Bijnen (jobcoach)

Gelukkig kwam daar op het juiste moment een vacature voor wijkbeheerder voorbij. De eerste keer werd Marco afgewezen maar doorzetten loont, dat blijkt maar weer. Bij de tweede sollicitatie werd hij op gesprek gevraagd. Na het gesprek kreeg hij al snel een positief telefoontje: hij mocht beginnen! Marco is gestart per 1 mei met een contract van een jaar, daarna wordt verder gekeken. Marco ziet de toekomst als volgt: “Ik hoop dat volgend jaar mijn contract verlengd wordt, dit is het werk wat ik echt wil doen. Ik ga dadelijk nog de opleiding sociaal wijkbeheer doen om te leren nog beter met de mensen om te gaan.” Bovendien wordt het rayon van Marco uitgebreid. Lemiers, Gulpen en misschien zelfs Simpelveld worden bij zijn gebied getrokken.

Henk van Bijnen, jobcoach bij WSP Parkstad, vertelt: “Marco heeft echt zijn doel bereikt. Hij liep hier al jaren mee rond. We hebben vaak gesprekken gehad met de vraag of het slim was om deze stap te zetten, er zitten uiteraard ook risico’s aan Begeleid Werken. Hij wilde eigen regie. Hij wilde begeleid werken. Het is gelukt, daar ben ik heel blij om.”

Marco is heel erg tevreden over Krijtland Wonen: “Als ik iets nodig heb qua gereedschap dan wordt dat voor me geregeld. Mijn werktelefoon lag klaar op mijn eerste werkdag. Ik heb niks te klagen.”

Naast zijn werk bij Krijtland Wonen traint Marco politiehonden en is hij veel te vinden in de achtertuin. En dan is daar nog altijd de ultieme droom samen met zijn vrouw: een B&B beginnen in Winterberg: “We blijven deze droom nog altijd volhouden, in Winterberg ligt onze passie. Stel ik krijg een vast contract dan wordt het een vakantiehuis. Anders ben ik zo vertrokken, alles staat klaar.”

Aan doorzettingsvermogen is bij Marco geen gebrek: “Als ik iets in mijn hoofd heb dan ga ik daar 100% voor. Daarom raadt hij anderen ook aan: zoek uit of je de stap kan maken, volg je gevoel en houd je daaraan vast."