2d59e391d3cb571ae9c14be2a417b3228ccfc6fc.jpg

Het ene moment Ilona, het andere moment Piploona

Ilona werd op het idee gebracht door haar collega Patricia Brull. Zij stond namelijk op het punt te starten met een opleiding tot contactclown in Sittard. Na overleg met Sylvia Hilgers, manager bij Meander, bleek ook Ilona een geschikte kandidaat voor het clowns-vak. Ilona en Patricia zitten inmiddels middenin in de cursus en lopen al regelmatig als contactclown rond op de locatie Firenschat van Meander.

Een Contactclown is een speciale vorm van clownerie voor mensen met dementie en mensen met meervoudige beperkingen. Het is dus geen ballonnenclown of een entertainer die een act komt opvoeren. Het doel van de contactclown is in de eerste plaats contact maken met mensen die daartoe op de normale cognitieve manier niet meer in staat zijn. Meer weten? Klik 
hier

Ilona heeft een verleden in de catering, bij de puzzelfabriek en als schoonmaakster. Wanda Cima, jobcoach bij WSP Parkstad begeleidde Ilona naar een baan in de schoonmaak bij Meander. Sylvia, de manager van Ilona bij Meander, ontdekte echter al snel een hart voor de zorg, en bood Ilona de kans om fulltime bij de activiteitenbegeleiding te werken. Goed aangevoeld, want Ilona zit helemaal op haar plek. Ze vertelt wat ze allemaal doet: “Als activiteitenbegeleider ben je bezig met de bewoners. Je leest de krant voor, maakt een wandeling, organiseert leuke activiteiten in huis en maakt uitstapjes naar bijvoorbeeld de dierentuin. Dan kijk ik wie er allemaal mee kan en wilt, en welke zorg er nodig is als we van huis zijn.” En dat vindt Ilona geweldig om te doen: “Je krijgt er heel veel voor terug. De bewoners vertellen een hoop en je bouwt echt een band met ze op, ook al zijn het dementerenden (in een ver gevorderd stadium).”

Ilona Paffen als Piploona (links) en Patricia Brull als Polly (rechts).

Patricia vertelt over de clownsopleiding: “Je leert om alles los te laten. Niet na te denken en je gevoel te volgen. Als je gaat nadenken, ga je namelijk spelen op basis van je verstand en niet op je gevoel. We leren technieken om “echt” over te komen en meer te leren over de rol als clown. Een clown zegt bijvoorbeeld nooit nee en vindt alles goed en leuk.” En dat is soms schakelen. Zeker als Ilona en Patricia halverwege de dag omkleden en de rode clownsneus tevoorschijn komt. Dan is het de bedoeling dat ze hun zorgtaken opzij zetten en Piploona en Polly tot leven komen. Dat is nog wel eens lastig, vertelt Ilona: “Soms krijg je nog zorgvragen tussendoor, van collega’s. Of heb ik de neiging om te zorgen voor een bewoner, maar dat is niet de bedoeling.” Daarom zal Ilona ook nog altijd met liefde als activiteitenbegeleidster blijven werken, zodat ze haar zorg hart kan blijven benutten.

De opleiding tot clown heeft Ilona veel gebracht: “Ik ben er veel rustiger door geworden en ben me steeds meer bewust van de kleine dingen in het dagelijks leven. Bovendien ben ik meer van mezelf gaan houden; ik mag er zijn. Ik heb het gevoel dat ik er toe doe en mensen iets kan bieden. Dit werk is veel waardevoller dan wat ik hiervoor heb gedaan.”