6bcdef49b35d0945a5df495799573dace484d4b1.jpg

Van detachering naar een vaste aanstelling bij de gemeente Valkenburg

Michael en Jordy werken in de buitendienst, waar ze klachten afhandelen die binnenkomen bij de gemeente. Scheefliggende stoeptegels, gedumpt afval, glas op straat, een kapotte straatlantaarn en nog veel meer. Iedere dag is het een verrassing wat de heren te doen staat. Daarnaast zijn ze druk met het onderhouden van de wandelroutes in Valkenburg. Het vele snoeien, plaatsen van bankjes en zorgen voor de juiste bewegwijzering werd eerder in 2019 bekroond met een mooie prijs. De gemeente Valkenburg is namelijk uitgeroepen tot de mooiste wandelgemeente van 2019! Bovendien is er qua evenementen ook altijd wel iets te doen in Valkenburg. Met hekken plaatsen, vlaggen ophangen en kerstbomen plaatsen zijn de mannen ook bekend.

En dat afwisselende werk bevalt de mannen heel goed. Jordy: “Je bent niet de hele tijd met hetzelfde werk bezig. Het is iedere dag weer een verrassing wat je te wachten staat. En iedere keer werk je weer met andere collega’s. Dat bevalt me heel erg goed.” En ook Michael vertelt: “Het buiten werken vind ik heerlijk. Ik vind alles leuk om te doen. Ik ben best leergierig dus ik vind het ook leuk om nieuwe werkzaamheden te leren”.

“Het is iedere dag weer een
verrassing wat je te wachten staat”

Deze leuke baan brengt ook een hoop rust bij Michael: “Toen ik in Heerlen woonde heb ik vanuit de Sw jarenlang bij Rd4 gewerkt; eerst bij de sortering van de BEST tassen, daarna in het kledingsorteercentrum. Inmiddels ben ik verhuisd naar Maastricht en wilde ik iets dichter bij huis werken. Mijn toenmalige jobcoach Detlef Wolkenar heeft ervoor gezorgd dat ik hier bij de gemeente Valkenburg kon beginnen. Bij Rd4 was de werkdruk een stuk hoger dan hier, dus ik voel wel al dat ik een stuk rustiger aan het worden ben. Ik ben nu langzaam mijn weg aan het vinden in wat ik kan en moet doen.”

Ook Jordy heeft op verschillende plekken gewerkt: “Ik heb eerst nog o.a. bij Emma Shoes, Rd4 en de gemeente Gulpen-Wittem gewerkt. Dat was toch vaak eentonig werk, dus ik had echt de behoefte om iets anders te doen. Zo ben ik bij de gemeente Valkenburg begonnen in de ploeg van de wandelroutes. Inmiddels werk ik al een hele tijd met plezier in de buitendienst. Ik vind het heerlijk zoals het nu is”. 

“Ik vind het heerlijk zoals het nu is”

Wat Jordy en Michael zo bevalt aan het werk is de waardering die ze krijgen. Tuurlijk zijn er wel eens boze burgers op straat. Zo horen ze wel eens: “Daar heb je die weer van de gemeente, daar staan ze weer”. Maar complimenten krijgen ze vaker dan klachten, waardoor ze iedere keer weer met goede moed naar het werk komen.

Niet alleen van de burgers en omwonenden krijgen de heren waardering. Het harde werken is beloond met een vaste aanstelling van de gemeente. Jobcoach Peter Peels vertelt: “Michael en Jordy werden voorheen begeleid door mijn collega-jobcoach Iris Wachelder bij de gemeente Valkenburg. De gemeente was zo tevreden, dat ze Michael en Jordy graag in dienst wilden nemen in het kader van begeleid werken. Er is sprake van een win-win situatie, zowel voor de gemeente als voor de heren zelf. De gemeente kan gebruik maken van loonkostensubsidie en een no-riskpolis, de heren zijn in dienst getreden bij de gemeente in een andere CAO. Michael en Jordy behouden hun Sw-indicatie, omdat ze gekozen hebben voor “begeleid werken“. Mocht het dienstverband bij de gemeente worden beëindigd en is dit onverwijtbaar, dus buiten hun schuld om, kunnen zij altijd gebruik maken van de terugkeergarantie. Ze krijgen dan wederom een dienstverband aangeboden binnen de Sw, waarbij WSP Parkstad op zoek zal gaan naar passend werk”. 

Ook al zijn de heren de hele dag al in de buitenlucht, ook na het werk kunnen ze niet stilzitten. Michael: “Ik probeer s ’avonds nog wel eens te gaan wandelen, thuis zitten is het ook niet”. Een ook Jordy ploft niet op de bank na het werk: “Ik ga thuis nog even in de tuin werken, van bank hangen word je alleen maar stijf.”

V.l.n.r: Danny Biesmans (leidinggevende), Michael van Bijnen, Jordy Suijkerbuijk, Peter Peels (Jobcoach)

Danny Biesmans, leidinggevende vanuit de gemeente Valkenburg, vertelt over de doorstroommogelijkheden die er zijn: “Als je je nek durft uit te steken en je bent leergierig, dan is hier ook een toekomst. We kijken naar het individu, dan maken we een profiel op en kijken we welke cursussen mogelijk zijn. Zo blijkt bij Michael en Jordy een rijbewijs handig van pas te komen, zodat ze mee kunnen draaien met de wachtdienstregeling. Deze wachtdienstregeling bestaat in de winter uit strooiroutes. Inmiddels zijn deze heren dan ook bezig met het behalen van hun autotheorie. Als ze deze halen mogen ze starten met de rijlessen, die volledig gefinancierd worden door de gemeente Valkenburg. Zo komen er steeds meer verantwoordelijkheden bij.”

“Als je je nek durft uit te steken
en je bent leergierig, dan is hier
ook een toekomst”

Michael en Jordy zijn blij dat ze deze mogelijkheid krijgen. Ondertussen kijken ze ook al verder. Michael: “Ik wil gaan kijken voor een eigen appartementje, omdat ik nu net twee maanden uit de schuldscharnering ben. En dan zien we wel weer verder, ik moet de lat niet te hoog leggen voor mezelf. Ook Jordy heeft toekomstplannen: “Ik hoop in de toekomst een huis te kopen en misschien wel te trouwen binnenkort!”

WSP Parkstad is trots op de heren en wenst hen veel succes voor de toekomst!