e6d2d2fe8c8332c87aa2331ec08a671ca071c8dc.jpg

Succes Kompas on Tour

Een bus, vijftien werkzoekenden, een banenmakelaar, twee participatiecoaches en vier werkgevers. De ingrediënten van ‘Kompas on tour’. Een initiatief van het Uitstroomteam Kompas i.s.m. Talent Werkt waarmee wederom een vernieuwende weg wordt ingeslagen. Een korte terugblik op deze succesvolle eerste editie, die nu al vier deelnemers een baan opleverde. 

En dat is wat de gemeenten en ISD Kompas met deze gezamenlijke activiteit voor ogen hadden. Ontmoetingen van ondernemers met werkzoekenden, voor wie het lastig is werk te vinden. Omdat hun talenten vaak niet direct gezien worden; in tegenstelling tot hun beperkingen. Het Uitstroomteam, bestaande uit diverse coaches en de banenmakelaar van ISD Kompas en een accountmanager van WSP Parkstad, benaderden vijftien werkzoekenden en vier bedrijven. “Dit initiatief was specifiek gericht op werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Doel was om deze mensen nog beter te ondersteunen bij het vinden van werk,” legt banenmakelaar Alexandra Spierings uit. “Uit de praktijk blijkt namelijk dat een reguliere banenmarkt voor deze doelgroep vaak een stap te ver is. Een persoonlijke kennismaking met werkgevers, die bekend zijn met deze doelgroep, oog hebben voor wat zij kunnen en wat hun talenten zijn, en ook daadwerkelijk over vacatures beschikken, is veel doeltreffender.”

Dus verzamelden de vijftien werkzoekenden en drie Kompas-medewerkers zich op 31 augustus om half negen voor het gemeentehuis in Voerendaal. Vandaaruit werd koers gezet richting de eerste halte: Business Post in Sittard. Op het tourprogramma stonden verder Balanz Facilitair in Hoensbroek, Geruba Chocolade in Schinnen en Abbott in Heerlen.

De deelnemers wacht een hartelijke ontvangst. De bedrijven hebben leuke rondleidingen georganiseerd en nemen uitvoerig de tijd om kennis te maken en vragen te beantwoorden. De aanvankelijke spanning en onzekerheid bij de start van de tour slaan hierdoor al snel om in nieuwsgierigheid en voorzichtig enthousiasme. Want de toelichting van Kompas over de opzet van de tour: “Laten zien dat er meer mogelijk is”, wordt door deze persoonlijke aanpak steeds concreter ingevuld. Opvattingen zoals “Wij zien geen kansen”, “Werkgevers kennen ons niet” en “Daar komen wij toch niet tussen” verdwijnen steeds meer naar de achtergrond. En maken plaats voor vragen als: “Kan ik hier samen met mijn zoon komen werken?”, “Hoe zit het met salaris?”, “Heb ik een speciaal rijbewijs nodig?” en “Wat als ik niet over eigen vervoer beschik?”.

“Een geweldig initiatief,” vindt Marian uit Voerendaal. “Je komt op deze manier bij bedrijven die jou echt een kans geven en je hebt ook meteen een duidelijk beeld van de werkzaamheden. Ook fijn dat er vier bedrijven zijn geselecteerd uit vier verschillende branches zodat je kunt kiezen wat het best bij je past. Sinds 27 september doe ik sorteer- en koerierswerk bij Business Post. De eerste drie maanden met behoud van uitkering, daarna volgt hopelijk een regulier contract want ik heb het ontzettend naar mijn zin hier!”

Voor het Uitstroomteam van ISD Kompas alle reden voor een vervolg. “Gezien de positieve reacties van zowel de werkzoekenden als de werkgevers gaat er beslist een tweede editie komen,” bevestigt de banenmakelaar. “Ook gaan we kijken of we dit kunnen uitbreiden naar andere doelgroepen zoals bijvoorbeeld jongeren en statushouders. Zo slaan we steeds nieuwe wegen in , blijven we op volle toeren werken aan werk en werpt de samenwerking met Talent Werkt volop zijn vruchten af!”

Foto: Wim Langohr