7d46ea10c4882dca2669e20046e0e00f90238948.jpg

Statushouders bieden mensen achter Brunssums taalwerkproject lunch aan

Het project ‘Werken & Woordjes’ draaide erom dat statushouders aan de slag gingen om de Nederlandse taal te leren in een echte werkomgeving. Door de combinatie van taal leren (op het Vista College) en spreken (bij het werk) krijgen statushouders sneller de woordenschat die hun kansen op de arbeidsmarkt moet vergroten.

Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsstatus: zij mogen in Nederland een opleiding volgen en werken. Zestien mensen, verdeeld over drie groepen, namen deel aan het project. Naast hun taallessen bij het Vista College gingen zij één dagdeel per week aan het werk bij Klimpark Het Plateau in het Schutterspark.

Onderhoudswerk
De statushouders verrichtten daar onderhoudsklussen of draaiden mee in de horeca. Op het eind van de dag oefenden ze in de groep de woordjes die nodig zijn voor dit werk. Zij werden begeleid door coaches van Betere Buren, het mensontwikkelbedrijf van de gemeente Brunssum.

Baan
Wethouder Hugo Janssen gelooft in de aanpak: „Wil je een baan vinden, dan is het ontzettend belangrijk dat je de taal goed spreekt. Wat deze mensen leren op school, konden ze in dit project direct in de praktijk brengen. Zo leer je het snelste de taal en vind je straks ook het snelst een baan. En daar gaat het uiteindelijk om.”