Actueel - 31 augustus 2020

Spieken bij ambassadeur: Geruba Chocolade

Geruba Chocolade

Kandidaten die opbloeien nadat ze gedetacheerd zijn, verzuimcijfers die sterk zijn teruglopen en medewerkers die het liefst nooit meer wegwillen. Het is Michel Willems en Gerben Ubags van Geruba Chocolade samen met WSP Parkstad gelukt om heel wat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam te plaatsen op een passende werkplek. Wat is het verhaal achter deze inclusieve onderneming?

Geruba Chocolade bestaat inmiddels meer dan tien jaar en is opgestart door Gerben Ubags samen met zijn moeder. Het plan was om het klein te houden, maar kijkend naar de huidige productie kunnen we concluderen dat dat niet gelukt is. Vier jaar later is Michel Willems, mede-directeur Geruba Chocolade, toegetreden en hebben ze verder uitgebreid. Niet alleen de productie nam toe, ook de vraag naar leuke verpakkingen en maatwerk veranderde; de verpakking werd steeds belangrijker.

Inmiddels heeft Geruba Chocolade meer inpakkers in dienst dan chocolatiers. Michel vertelt: “Ik heb voorheen gewerkt als personeelsfunctionaris bij Licom, dus ik was al bekend met de doelgroep. Ik wist dan ook goed in te schatten dat de inpakwerkzaamheden perfect waren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Ik kon voor uitzendkrachten gaan, maar van deze medewerkers krijg ik veel meer energie.

Het werken met de doelgroep is niet nieuw voor Michel: “Ik heb iets met talenten en mensen. Ik wil het niet romantiseren, want er moet nu eenmaal ook geld verdiend worden, maar ik vind het heel mooi om te zien dat mensen uit de doelgroep tot bloei komen hier. Ze willen niet meer terug naar hun oude werkplek (interne werkplaats van WSP Parkstad), ze zitten hier echt op hun plek. De juiste man op de juiste plek krijgen is zeker gelukt.”

Geruba Chocolade

Bij Geruba Chocolade heeft de helft van de medewerkers een afstand tot de arbeidsmarkt. Michel zou andere bedrijven ook zeker aanraden om mensen van WSP Parkstad in dienst te nemen. Maar, zegt Michel: “Als je niks met de doelgroep hebt óf geen tijd hebt om er aandacht aan te besteden, dan moet je het vooral niet doen. Je moet er geduld, tijd en een hart voor hebben. Werkzaamheden moet je vaker uitleggen, soms moet je tot tien tellen en er gaat wel eens wat fout. Maar je krijgt er heel veel voor terug. Vind maar eens iemand die 20.000 doosjes wilt vouwen, dagen achter elkaar. Dit zijn mensen die dat heel graag doen, en het liefst volgende week weer.”

Michel is te spreken over het contact met WSP Parkstad: “Ik vind met name de flexibiliteit heel positief. We hebben hier natuurlijk te maken met pieken in bepaalde seizoenen, waardoor ik in de ene periode meer handjes nodig heb dan in de andere. Daar heb ik goede afspraken over kunnen maken met WSP Parkstad, zodat we de mensen toch vastigheid en regelmaat kunnen bieden. Dat heeft heel goed uitgepakt.”

Ton van Osch en Roger Theunissen zijn vanuit WSP Parkstad betrokken bij de detachering. Ton vertelt: “We hebben samen gekeken hoe we onze medewerkers ondanks de pieken tijdens feestdagen toch rust en regelmaat konden bieden.

Het doel was om te komen tot een duurzame plaatsing en dat is zeker gelukt. De medewerkers willen niet meer weg.

Roger vervolgt: “Bij de groepsdetachering van een jaar geleden is de voorvrouw (Maria de Leeuw, zie video) meegegaan. Dit was heel fijn voor de medewerkers, omdat ze haar al kenden en het op de nieuwe plek meteen een stuk vertrouwder aanvoelde. Daarnaast kom ik iedere week langs om te kijken hoe het gaat en ben ik beschikbaar voor vragen over loonstrookjes, verlof etc. Ik merk dat mijn rol als jobcoach belangrijk is omdat de medewerkers wekelijks rekenen op mijn komst, ik ben een vertrouwd gezicht voor ze.”

Geruba Chocolade

Maria vertelt over haar rol als voorvrouw: “Ik stuur een klein groepje medewerkers aan, waaronder een paar met autisme. Ik zorg ervoor dat iedereen op zijn/haar eigen tempo werkt en zoveel mogelijk zelfstandig kan doen. We zitten met dit groepje in een aparte ruimte, omdat deze mensen behoefte hebben aan rust. Het is hier veel prettiger werken ten opzichte van de interne werkplaats van WSP Parkstad. De mensen zijn vrolijker, minder vaak ziek (als ze ziek zijn, dan zijn ze echt ziek) en ze komen graag. Als ze een idee hebben, dan mogen ze het vertellen. Iedereen heeft inspraak, we doen het samen.”

 

Bekijk bijbehorende video voor meer interviews en een kijkje in de productie!