21f112268dbeacbc3ae5d0c2e89ac10d4f86138e.jpg

Langzaam afbouwen? Dat is niks voor Greet (62)

Eind november kwam Greet Bos langs op het kantoor van WSP Parkstad. Er stond een lekkere vlaai klaar en bloemen werden overhandigd door jobcoach Miguel. Greet had deze dag haar laatste dag bij WSP Parkstad voordat ze in november formeel in dienst ging bij Sevagram. In praktijk was Greet al vanaf juni 2019 werkzaam bij Sevagram. Klinkt misschien niet heel bijzonder; een nieuwe baan, maar deze situatie is voor een (voormalig) Sw’er vrij uniek. Greet heeft er namelijk zelf voor gekozen om afstand te doen van haar Sw-indicatie en in dienst te treden bij Sevagram als reguliere werknemer. Waar wij afscheid nemen van Greet, start een mooie ervaring bij Sevagram. Of beter gezegd, deze ervaring is al in volle gang.

 November 2019: Afscheid bij WSP Parkstad met Miguel Trenado Castro

Greet werkt bij Sevagram als helpende. Dit betekent enerzijds mensen verzorgen, naar de wc brengen, douchen, aankleden, helpen met eten, etc. Maar vooral ook de mensen opvrolijken en bezig houden. Erachter komen waar de mensen behoefte aan hebben. En dat kan Greet als geen ander aanvoelen: “Als er een stilte valt dan ga ik een spelletje met ze spelen. Dan laat ik ze bijvoorbeeld oude gezegdes raden, dat vinden ze geweldig”.

Greet is sinds 1 januari 2020 werkzaam bij Rimburgermolen. Dit is een (gesloten) verpleeghuis met mensen met dementie. Het is aan Greet om de mensen aan te moedigen zoveel mogelijk zelf te laten doen. En dat gaat heel goed volgens Evi Herinx, teammanager zorg bij Sevagram: “Ik was wel heel benieuwd toen Greet hier ging starten zonder ervaring met de doelgroep. Maar ze doet het fantastisch, Greet is een topper. Ze voelt heel goed aan waar de cliënten behoefte aan hebben, en heeft ook door wanneer iemand niet op zijn/haar plek zit. Dat doet Greet helemaal op gevoel en dat gaat geweldig”. “Ja”, voegt Greet hier zelf nog aan toe: “Het gaat allemaal vanzelf”.

“Ik voel me onderdeel van een vast team. Het is een hele gezellig groep collega’s”

Greet was al een tijdje werkzaam bij Sevagram, maar voelde zich niet helemaal opgenomen in het team door haar Sw-indicatie. Ze wilde graag net zo behandeld worden als anderen en echt bij een team horen. Dat heeft ertoe geleid dat Greet uit dienst is gegaan bij WSP Parkstad en daarmee ook haar Sw-indicatie heeft ingeleverd. Nu werkt ze als een reguliere werknemer bij Sevagram en dat voelt goed, vertelt Greet. Ze vervolgt: “Ik voel me onderdeel van een vast team. Het is een hele gezellig groep collega’s”. Deze overstap is heel zorgvuldig gegaan, met begeleiding van Evi en Miguel. Evi legt uit: “Op sommige vlakken is Greet er zeker op vooruit gegaan, maar het stukje zekerheid tot aan je pensioen wat je bij WSP Parkstad hebt, dat kan ik vanuit Sevagram niet bieden. Daar hebben we het uitgebreid over gehad, maar de voordelen wegen voor Greet zwaarder dan de nadelen en dus zijn we tot deze keuze gekomen”.

Op de foto v.l.n.r.: Miguel Trenado Castro (jobcoach bij WSP Parkstad), Greet Bos (medewerker) en Evi Herinx (Teammanager zorg bij Sevagram). 

Een ander voordeel van een Sw-indicatie is dat medewerkers vanaf 62 jarige leeftijd een dag per week minder gaan werken. Dat aanbod loopt Greet nu mis, maar dat is voor haar geen enkel probleem: “Ik wil helemaal niet minder gaan werken, ik vind het veel te leuk”. Deze werkdrive is bij Greet thuis heel normaal. Ook haar man die al enkele jaren met pensioen is, werkt nog altijd bij een tankstation. Miguel vertelt lachend: “Ik kom de man van Greet altijd tegen als ik ga tanken. Hij zegt altijd: “Let goed op mijn Greet”. Dit stukje verantwoordelijkheid zal Miguel nu over moeten dragen aan Evi.

Maar de man van Greet hoeft zich geen zorgen te maken. Iedereen bij Sevagram staat te springen om de komst van Greet. Alle collega’s willen het liefst samen met haar werken en de bewoners vragen naar haar wanneer ze er een dag niet is. Ook als we over de afdeling lopen is goed te merken hoe gewenst haar aanwezigheid is. Er verschijnt een glimlach op de gezichten van de bewoners en Greet is druk om iedereen gedag te zeggen en van een knuffel te voorzien. Even later zit Greet aan tafel een potje kaarten te spelen met een bewoonster. Het is te zien dat deze baan haar op het lijf geschreven is.

“Ik wil nog vele jaren met plezier werken. En als ik echt met pensioen moet, dan ga ik vrijwilligerswerk doen”

Voorlopig is Greet hier ook niet weg te slaan. Ze neemt het liefst alle diensten van haar collega’s over, al heeft ze wel geleerd haar grens te trekken. Ook over pensioen hoef je het nog niet te hebben. Greet: “Ik wil nog vele jaren met plezier werken. En als ik echt met pensioen moet, dan ga ik vrijwilligerswerk doen”. Naast haar werk bij Sevagram is Greet ook nog mantelzorger voor haar moeder: “Ik kook iedere dag voor haar, of ik nou moet werken of niet”. Tijd voor hobby’s is er niet, maar gelukkig is er wel tijd om af en toe te wandelen of lekker uiteten te gaan.

WSP Parkstad wenst Greet nog heel veel succes in de toekomst!