f83a77655996c4adc1de1588c99b46af8c5a0a94.jpg

Je gaat steeds over je grenzen heen, maar je doet het wél!

Ramona: “Soms beland je in een situatie waarin je helaas niet anders kan. Zo kwam ik zeven jaar geleden in de SW terecht. Omdat ik voorheen o.a. secretaresse ben geweest begon ik als receptioniste op de locatie Wenckbachstraat. Vervolgens heb ik een dik jaar in de productie gewerkt voor de klant Mexma Foods. Daarna heb ik een tijdje snoepartikelen verpakt op de locatie Sourethweg. Ik merkte dat ik meer kon, maar op dat moment lukte het simpelweg niet. Thuiszitten zag ik niet zitten. Overal waar ik werkte paste ik me snel aan en ging ik op tussen de collega’s. Voor mij is ieder mens hetzelfde, het was dan ook iedere keer weer moeilijk om weg te gaan.

Begin 2018 kwam jobcoach Peter Peels met de functie van Administratief medewerker bij Zuyver. We gingen kijken bij het bedrijf en in de auto op de terugweg zei ik tegen Peter: “Ik wil het niet.” Een reactie uit pure onzekerheid. Ik wist niet of ik het werk wel aan kon, had er geen ervaring in en je denkt: “Jeetje wat komt er op me af”. Achteraf gezien was de stap naar Zuyver lang niet zo moeilijk als gedacht. Het is fijn dat er hier naar me geluisterd wordt. Ik krijg de ruimte om mezelf te zijn, me te ontwikkelen en heel belangrijk: ik word geaccepteerd zoals ik ben. Doordat ik gevoelig ben voor prikkels heb ik mijn eigen kantoorruimte, zodra het te druk is trek ik de deur dicht. Mijn collega’s weten hoe ze daarmee om moeten gaan en dat werkt goed!


Ik kan veel meer dan ik zelf denk. Meer dan de helft van mijn leven ben ik onzeker geweest, dus het duurt wel even om dat af te leren. Je gaat steeds over je grenzen heen, dat is geestelijk heel vermoeiend. Maar ik doe het wel en daardoor heb ik me steeds verder ontwikkeld. Mijn werk is leuk en divers. Ik stel contracten op, bel opdrachtgevers wanneer ze betalingsachterstanden hebben, beheer de urenadministratie, maak en verstuur facturen en verzorg signaleringslijsten vanuit personeelszaken.

Enkele maanden geleden heb ik samen met mijn werkgever gekeken of Begeleid Werken bespreekbaar was. Zuyver stond daar open voor en sinds 1 juli ben ik officieel bij Zuyver in dienst. Ik heb zelfs mijn eigen contract opgesteld als administratief medewerker, dat was wel grappig! Voor mezelf heeft de overstap naar Begeleid Werken voordelen, ik ben in dienst van een regulier bedrijf, niet meer van de SW, en ik heb bijvoorbeeld ook financieel voordeel van dit dienstverband.”


Peter Peels – Jobcoach Begeleid Werken WSP Parkstad
“Voor Ramona was het lastig om tot regelmatige arbeid te komen. Ze had een hoog ziekteverzuim en bleek niet op haar plek te zitten binnen de beschutte werkomgevingen. Ze kon meer en wilde uitdaging. In de beginperiode bij Zuyver hebben we regelmatig gesprekken gehad om haar onzekerheden de baas te blijven. Ze heeft zich erg goed ontwikkeld, krijgt steeds meer taken erbij en ze komt zelfs in haar vakantie terug om nog wat zaken te begeleiden. Haar verzuim is letterlijk tot 0 gereduceerd. Begeleid Werken is dan de kroon op je werk. Extra knap is dat ze de uitdaging aan gaat met een contract voor een half jaar bij Zuyver. Gezien haar ontwikkeling gaan we ervan uit dat ze nog lang met plezier bij Zuyver mag werken! Mocht het onverhoopt anders uitpakken dan bestaat bij Begeleid Werken een terugkeer garantie naar de SW mits het ontslag niet verwijtbaar is.”

11-11 Kirchroa
Dat Ramona een bezige bij is en liever niet thuis zit komt ook tot uiting in het evenement dat ze jaarlijks voor ruim 1000 bezoekers organiseert. “Voor het 4de jaar op rij organiseren we als stichting de opening van het Carnavalsseizoen (11-11 Kirchroa) op de markt in Kerkrade. Het evenement is echt mijn kindje. Ik vroeg me af waarom andere grote steden wel zo’n evenement hadden en Kerkrade niet. Ik heb gewoon eens een bericht op Facebook gezet. Er kwamen aardig wat reacties op en uiteindelijk hebben we met een paar mensen besloten om het te organiseren. We waren met een driehoofdig bestuur maar inmiddels ben ik nog de enige organisator. Best pittig maar met de juiste hulp gaat het super!