f9fc698473294815cb836aaad201714ea5c878af.jpg

Het schrijven van een geschiedenis boek, is Hans op het lijf geschreven

In zijn enthousiasme heeft Hans aangeboden een boek te maken over de geschiedenis van de vakbond ABW, ter ere van het 75-jarige bestaan. Inmiddels is het boek uitgebracht en uitgedeeld aan 300 ABW jubilarissen.

Hans beschikt over een ruime geschiedenis kennis en is zelf sinds 2011 lid van de vakbond (meer informatie over de vakbond vind je hier). Toch vergde het schrijven van een boek een hoop voorbereiding. Het heeft hem veel tijd gekost om aan de juiste bronnen te komen. Uiteindelijk heeft hij alle bondsbladen vanaf de oorlogsjaren bekeken en is hij er helemaal ingedoken. In een week verlof kon er fulltime, gepaard met veel liters koffie en een kist sigaren, geschreven worden. Aan het einde was er zoveel tekst, dat er flink moest worden ingekort. Schrijven is niet nieuw voor Hans: “Ik schrijf wel vaker artikelen voor Land van Herle en voor heemkunde verenigingen elders in het land.”

Zijn huidige baan als Coördinator Inventarisator bij de gemeente bevalt Hans goed. Hij is 25 jaar geleden begonnen met archiefwerk, o.a. bij het bisdom in Roermond, maar na vele studies en detacheringen is hij helemaal thuis in het inventariseren en organiseren van archieven. Wanneer je hem vraagt waarom hij het zo leuk vindt zegt hij: “Het heeft alles met geschiedenis te maken. Alles wat ik voorheen tijdens mijn geschiedenisopleiding heb geleerd, zie ik nu in papieren terug. De geschiedenis komt tot leven!” Naast zijn baan werkt Hans ook nog vrijwillig als archivaris bij de kerk: “Dat zie ik eigenlijk als ontspanning, voor als ik op zondag een paar uurtjes niks te doen heb”.

Op zijn kleine kantoortje in het gemeentehuis in Heerlen, waar de archiefdozen staan opgestapeld en de papieren je om de oren vliegen, poseert Hans met zijn zelf geschreven boek. Trots, maar bescheiden. Het boek is verkrijgbaar via deze link of bij het Thermenmuseum.