922a69d9c59a85b1d5983b2434aed32af610b3aa.jpg

Duo-story Adelante: Revalidatiecentrum & Kind en Jeugd

Adelante – Revalidatiecentrum 
Ellie Simenon is sinds 2 jaar werkzaam bij het intern vervoer van het revalidatiecentrum van Adelante te Hoensbroek. In eerste instantie kende de detachering van Ellie wat opstartprobleempjes. WSP Parkstad en Ellie hebben samen gekeken waar zij haar toekomst zag, en nu zit Ellie helemaal op haar plek binnen de afdeling.

Jobcoach voor de Wsw Miguel Trenado Castro legt uit hoe de samenwerking tussen Adelante en WSP Parkstad in elkaar zit. “Binnen de afdeling intern vervoer maakt Adelante voornamelijk gebruik van vrijwilligers. Daarnaast zijn er al sinds 2009 een aantal werkervaringsplekken op de afdeling waar mensen gedurende 3 maanden kunnen ‘snuffelen’ aan de zorg. Na gebleken geschiktheid kunnen kandidaten geplaatst worden op werkplekken binnen Adelante of andere zorginstellingen. Past werken in de zorg niet bij de betreffende persoon dan zoekt WSP Parkstad verder naar passend werk. Hierbij past een traject van intensieve begeleiding door mij als jobcoach én de coördinator bij Adelante aan de betreffende persoon.”

Coördinator Greet Bos-Smeijsters ziet Ellie helemaal opbloeien: “Toen Ellie bij ons kwam werken was ze echt een bang vogeltje. Zij zag zich niet in staat om met mensen te werken. Haar taken zijn ietwat aangepast en samen met Miguel heb ik op haar ingepraat om haar te laten zien dat ze echt wel de capaciteiten heeft om dit werk te kunnen doen. Nu doet ze haar werk met veel plezier en is Ellie een aanwinst voor het team. Ze heeft een enorme groei doorgemaakt.”

Ellie: “Als ik eerlijk ben, ben ik hier totaal gekreukt binnengekomen. Voorheen zat ik binnen de interne beschutte werkplaats en daar zat ik echt niet op mijn plek. Vroeger ben ik 10 jaar zelfstandig schilder geweest, dus ik wilde weer zelfstandig aan het werk. Via Werkmeester had ik een goede ervaring opgedaan in het verpleeghuis Valkenheim van Sevagram. Via WSP Parkstad is toen het balletje aan het rollen gekomen en ben ik hier bij Adelante gestart. Ik vind het fantastisch hier, de afdeling is ook erg leuk. Je maakt hele leuke dingen mee, maar ook mensen die huilen van ellende. Zijn ze vrolijk, dan doe ik vrolijk met ze mee, zijn ze verdrietig dan troost ik ze. Of even met hen een extra rondje door het gebouw lopen om weer tot rust te komen. Ik volg helemaal mijn gevoel. Ik hoef nog maar een klein jaar tot mijn pensioen, maar dat hoop ik met plezier hier vol te maken!”


Ellie Simenon


Adelante – Adelante Kind en Jeugd
Een ander deel van Adelante is Adelante Kind en Jeugd in Valkenburg aan de Geul voor met name kinderen met een beperking. We zijn op bezoek bij Miranda Hendriks die werkzaam is in de ondersteuning van het primaire proces.

Jobcoach voor de Wsw Miguel Trenado Castro licht toe dat Miranda in een unieke situatie zit: “Wellicht ziet ze dat zelf niet zo, maar ondanks haar lichamelijke beperking is zij zeer zelfredzaam en actief. Miranda is woonachtig in Stein, maar reist iedere dag naar de locatie van Adelante in Valkenburg. Formeel behoort ze tot het werkgebied van Vixia, maar vroeger deden zij nog niet aan detachering. Wij hebben haar overgenomen en haar individueel gedetacheerd bij Adelante. Bijzonder is dat Miranda zelf haar afmeldingen doorgeeft aan het medisch vervoer. Zij is heel goed in staat dat zelf te doen, daar hoeft onze vervoersafdeling niet tussen te zitten. Miranda regelt ook zelf haar eigen re-integratie hier op de werkplek als ze uitvalt wegens ziekte. Daar krijgt ze vanuit zowel onze organisatie als Adelante de ruimte voor.”

Miranda is al bijna haar hele leven verbonden met Adelante omdat ze er vroeger zelf op school zat. De schooldirectie besloot destijds meer ruimte te maken voor stageplaatsen voor jongeren met een beperking. Miranda was een van de jongeren die in 1990 bij Adelante aan de slag ging. Ze heeft altijd verschillende werkzaamheden uitgevoerd die passend zijn voor haar beperking. Miranda: “Je moet mij bijvoorbeeld niet 300 brieven laten inpakken, dan ben ik 3 dagen bezig. Maar bijvoorbeeld de automatisering van tegenwoordig biedt vele kansen. Zo hoef ik niet met zware fysieke dossiers te werken, maar kan ik makkelijk digitaal zaken terugzoeken in de digitale patiëntendossiers die we bijhouden van de kinderen. Je kunt mijn werk omschrijven als administratief secretarieel. Van het merendeel van alle ± 310 jongeren houd ik de jaarlijkse teambesprekingen bij, verzorg ik uitnodigingen voor medisch onderzoek, indien nodig regel ik een tolk, en ik verzend bijvoorbeeld rapportages over het kind naar de ouders. Dat traject loopt het hele jaar door. Na de zomervakantie wordt er weer gestart met de voorbereiding voor gesprekken van september.”


Miranda Hendriks