d43446580765951a7397e7fc279f2a46c42e24c3.jpg

Coronahelden bij WSP Parkstad/WOZL: Sint-Janscollege Hoensbroek

“Ik heb hele goede hulp aan ze”, vertelt leidinggevende Martin. Hij vervolgt: “Ik heb drie zieken in mijn team momenteel, dus ik kon de hulp van de heren heel goed gebruiken.” De school is zowel organisatorisch als in de praktijk helemaal op de schop gegooid. De klassen bestaan nog maar uit maximaal elf leerlingen, de rest volgt de les digitaal vanuit thuis. De leerlingen komen nog maar een halve dag naar school. De tafels staan uiteraard 1.5 meter uit elkaar en de docent staat achter een spatscherm. Het is een hele verandering, voor de leerlingen, docenten maar ook voor de poortwachters.

“Het is heel onwerkelijk”, vertellen Jan, Frans en Jaap  in hun kantoortje bij de ingang van de school. “Normaal komen hier groepen leerlingen voorbij, nu af en toe een paar. We controleren of er niemand onbevoegd naar binnen- of buiten gaat. Dat is nu goed te doen. Daarnaast regelen we in de ochtend en middag het verkeer voor de deur en helpen we her en der nog met andere klusjes op de school”.  

V.l.n.r.: Frans, Wanda Cima (jobcoach), Jaap, Jan

De heren hebben het prima naar hun zin op het Sint-Janscollege. Ondanks dat het een grote school is met ongeveer 1300 leerlingen, kennen ze het grootste deel wel. De heren zijn een bekend gezicht voor de leerlingen. Er wordt dan ook meerdere keren per dag gezwaaid bij het verlaten van het schoolplein. Ze vertellen: “We zien ze iedere dag. Ze weten heel goed dat er regels zijn en dat ze zich daaraan moeten houden, dat doen ze ook wel. Iedereen loopt netjes voorbij met de fiets aan de hand. Houden ze zich er niet aan? Dan krijgen ze een waarschuwing.”